Wat is Atex?

Wat is ATEX? ATEX is een afkorting van het Franse woord: ATmosphere EXplosible.

ATEX richtlijnen zijn bedoeld voor veiligheid op plaatsen en omgevingen waar er kans is op explosie- of ontploffingsgevaar.
Er zijn op dit moment twee specifieke ATEX richtlijnen die in landen binnen Europa worden gebruikt, om het gevaar op gas-, nevel-, en stofexplosies te voorkomen. 

Bedrijven en organisaties die medewerkers in dienst hebben en die in zo een gevaarlijke omgeving werken, moeten dus maatregelen nemen om de werknemers hun werk veilig te kunnen laten doen, en te beschermen. Het is sinds 1 juli 2003 verplicht voor bedrijven en organisaties om aan deze specifieke richtlijnen te voldoen, en het niet hebben van een correct explosieveiligheidsdocument kan een boete (eventueel onder dwangsom) opleveren van duizenden euro’s, die snel verder kunnen oplopen.

De richtlijnen worden aangegeven met speciale coderingen, namelijk: ATEX 153 (vroeger: ATEX 137) en ATEX 114 (vroeger: ATEX 95).e 

Atex omgeving

Een veilige werkomgeving is niet alleen belangrijk voor de medewerkers, het is nu dus ook een vereiste. Zoals hierboven is beschreven, is het belangrijk om aan deze richtlijnen te voldoen. Voldoe je niet aan de richtlijnen, dan kunnen er grote gevolgen zijn voor de organisatie. 

Explosiegevaar kan zich voornamelijk voordoen in 3 vormen: 

  • Gasexplosiegevaar
  • Nevelexplosiegevaar
  • Stofexplosiegevaar
ATEX is van toepassing op alle installaties en apparatuur die gebruikt wordt in explosieve atmosferen. Deze moeten voorzien zijn van ATEX markeringen, en met regelmaat geïnspecteerd worden. 
 

Atex Norm

Volgens het NEN vormen ATEX normen voor uniformiteit, veiligheid en duidelijkheid. Verder vermelden ze: Explosies kunnen zich overal bij een bedrijf voordoen. Er is explosiegevaar als er direct vuur aanwezig is. Maar ook hete oppervlakken, mechanische vonken of elektrische installaties en elektrisch materieel kunnen vonken en dus een explosie veroorzaken. Explosies kunnen grote schade en mogelijke slachtoffers tot gevolg hebben. Daarom is het belangrijk om bedrijven explosieveilig te maken en explosies te voorkomen. Bedrijven maken daarbij gebruik van Europese richtlijnen (ATEX), Nederlandse wetgeving en diverse NEN-normen en praktijkrichtlijnen.

Verder lezen: